Houtverkoop

Het werk dat door de kopgroep wordt verricht is vrijwilligerswerk.  Echter er moeten regelmatig investeringen gedaan worden om dit werk mogelijk te maken. Het streven is om de benodigde investeringen te financieren uit de houtverkoop. Hierbij wordt in principe het hout van polsdikte of dikker gebruikt.

Door hout bij de knotgroep af te nemen, wordt het werk dat de groep verricht gesteund. Hierdoor kunnen er ladders, zagen, brandstof, maar ook beschermende kleding aangeschaft worden. Er zit wel een nadeel aan bij houtafname bij de knotgroep. Vooraf weten wij niet of we kunnen knotten. Bij regen of harde wind is het te onveilig. Het verzamelen van het geschikte hout het op maat zagen en het afleveren, kost de groep ook tijd en mankracht. Omdat vooraf niet in te schatten is hoe groot de groep op de knotdag is, houdt dit ook een zeker risico in dat er bij onvoldoende mankracht  er geen houtlading kan worden afgeleverd.

Over het algemeen hoeft het wilgenhout niet gekloofd te worden. Gedroogd wilgenhout heeft als voordeel dat er weinig hars in zit. Hierdoor zal het bij verbranden niet erg vonken en uit elkaar spatten. Een droogtijd van over een zomer heen levert de ideale brandstof voor vuurkorven en openhaarden.

De knotgroep levert hout  bij particulieren af in eenheden van een “hele kar”. Hoeveel hout dat is hangt af van het soort hout en hoe nat het is. Normaal gesproken bevat een volle kar ruim 1 kuub hout. Hiermee is meestal ook het maximale laadgewicht bereikt dat volgens de wet achter een personenauto gehangen mag worden.

IMG-2077

De verkoopprijs die de knotgroep hanteert bedraagt € 75 voor een hele lading hout. Het hout is dan op maat (ca 30 cm lang) gezaagd en wordt voor deze prijs aan de deur afgeleverd. Voorwaarde hierbij is dat de levering in Nieuwegein of IJsselstein plaats vindt. Ook buiten deze regio kan hout afgenomen worden, alleen zullen er dan aanvullende vervoerskosten worden berekend. Desgewenst kunnen er ook langere lengtes afgeleverd worden.

Indien er een aanmelding plaatsvindt voor houtafname, wordt er vooraf gevraagd of men op de knotdag aanwezig is om het hout af te nemen. Op de knotdag zelf wordt men dan geïnformeerd of de levering doorgaat en zo ja hoe laat de levering verwacht kan worden. Aanmelding kan plaatsvinden door een reactie (met naam, adres, telefoon waar men overdag en in het weekend te bereiken is, almede het e-mailadres).